Veckobok

Veckobok

Ett litet tips så här i uppstart av ny termin – veckobok. Det är inte helt enkelt för alla elever att lära sig veckans dagar och månaderna. Under ledigheten har jag funderat på vad det är som gör den inlärningen lite svår och hur ska jag som pedagog kunna stötta eleverna att lära sig?

IMG_1328

Jag insåg att det inte alltid är av betydelse för eleverna att veta vilken dag eller månad det är. Det är något vi nämner på morgonen sen lämnas det ofta. Har det betydelse för eleven om det är måndag eller tisdag? Idrottskläderna kanske föräldrarna har koll på så de blir packade till rätt veckodag, eventuella läxor påminner vi vuxna om.. Månaderna, tja – det blir januari även om man inte har koll..

Mina elever i årskurs 1 får nu en veckobok med syfte att göra veckans dagar mer levande. Dock har jag inte tagit med lördag och söndag men när jag hade en årskurs 3 hade de även helgen och kunde skriva in aktiviteter. Varje måndag går vi igenom skolveckan. Vilken vecka är det? Vilken månad? Sedan skriver vi gemensamt in veckans händelser och kom-ihåg. Boken är levande så om det sker förändringar så antecknas dessa i veckoboken. Andra sidan av uppslaget kan variera, antingen en uppgift med utvärdering eller kanske en möjlighet för eleven att ge önskemål om kommande veckas innehåll.

IMG_1321

Eleverna har boken i sin väska och kan tillsammans med någon vuxen se vad som ska hända i veckan. Det finns de elever som med hjälp av en extra anpassning behöver veta vad som ska ske, för dessa blir det extra tydligt vad som väntar och när.

Föräldrar till mina elever får veckobrev och information via mail och blogg – del av det digitala samhället. Detta gör att eleverna inte blir lika delaktiga i informationen. Tidsperspektivet blir lite flytande men nu får de tydligt se skolveckan och innehållet. Förutom lite mer levande kring veckodagarna så är det ett stöd för eleverna att ta större ansvar över vad de behöver komma ihåg.

För att göra veckoboken lite mer synlig och lockande har jag använt bokpapper.

IMG_1318

Här är mallen till två av veckobokens sidor: veckobok
Om ni är intresserade av fler sidor att ladda ner så besök vår facebookgrupp oppetklasrum.se facebook
tryck sedan på filer så hittar du fler.

Author

Kim Sjöberg