Nu är julen snart här och det finns spänning i luften. Många elever kanske inte firar jul men kanske kommer att få uppleva snö? Det finns många tillfälle att ta vara på denna årstid, det finns mycket som kan kopplas till våra elevers lärande.

Jag har alltid fascinerats av snögubbar men även snögummor för den delen. Här i södra Skåne blir vi sällan bortskämda med snö så när den väl kommer så passar jag gärna på att göra en snögumma eller snögubbe.
Det finns en del mystik kring snöfigurer… tänk om de börjar leva på natten? Tänk att vi kan ge snö en personlighet!

stiig

Min dotter är lika förtjust som mig i boken ”Snögubben” av Raymond Briggs. En bok utan text! Ganska märkligt tyckte dottern till en början men boken är magisk eftersom läsaren själv får skapa texten utifrån bilderna. Här får vi följa hur en snögubbe får liv och allt är möjligt i fantasin. Bokens berättelse finns även på film:
snowman_movie

img_3734 img_3735-1

Jag har skrivit ihop en berättelse om snögubben Stig som är på jakt efter den silvriga flingan. Efter berättelsen kommer förslag på skrivuppgifter. Gör klart syftet med uppgiften före du presenterar den. Är syftet att skriva stor bokstav och punkt? För de yngsta kanske det handlar om att träna på att skriva ord? För någon annan att skriva med en rödtråd? Anpassa uppgifterna utifrån dina elever.  Du hittar berättelsen här: stig

Förslag på skrivuppgifter
Om jag var en snögubbe på natten…

Min snögubbe smälte för att…
På natten träffas snögubbarna och…
Det var en gång en snögubbe…
Livet som snögubbe är…
Stigs första sommar… 

snow

Läs berättelsen och fundera tillsammans. Jag valde göra en bilduppgift som handlar om den smälta snögubben. Här har jag använt lim (genomskinligt) blandat med vit färg. Snögubbens delar (hatt, näsa, knappar och armar) är utklippta ut färgat papper.

img_3733

Önskar er fina dagar fram till jul!
/Kim

 

Besök oss gärna på
Facebook: oppetklassrum.se images-2
Instagram: oppetklassrum.se ladda ned